How Old Must You Be to Operate a Forklift?
Eighteen, in any non-agricultural workplace. And the rule is not an OSHA rule, which is the part almost every page about this gets wrong.
The short answer
18 years old in any non-agricultural workplace. No exceptions for training, certification or supervision. The rule is a Fair Labor Standards Act child labour provision β not an OSHA rule β and it sits at 29 CFR 570.58, Hazardous Occupations Order No. 7.
Why everyone gets the source wrong
Search this question and you will be told repeatedly that “OSHA requires operators to be 18”. OSHA requires no such thing. OSHAβs powered industrial truck standard, 29 CFR 1910.178, is about competence: formal instruction, hands-on training, a workplace evaluation, and re-evaluation at least every three years. It sets no age at all.
The age floor comes from the Department of Laborβs child labour rules under the Fair Labor Standards Act. Hazardous Occupations Order No. 7 declares the operation of power-driven hoisting apparatus to be particularly hazardous for minors between 16 and 18 years of age, and its definitions bring in “high-lift trucks” by name β fork lifts and fork trucks. The practical effect is a hard 18.
This matters because the two rules are enforced by different agencies and satisfying one does nothing for the other. A trained, certified 17-year-old is still unlawfully employed.
The pallet jack distinction
Order 7 reaches machines that tier loads. It expressly excludes low-lift trucks and low-lift platform trucks used to move materials without tiering them. So a walk-behind pallet jack that lifts a pallet just clear of the floor generally sits outside the order, while anything that stacks to height does not.
The dividing line is stacking, not size or power. A powered walkie stacker stacks, so it is in. If the machine raises a load to height, treat it as off limits to anyone under 18 and do not look for a way round it.
Agriculture is a separate regime
Agricultural employment runs under its own child labour provisions in 29 CFR part 570, with a different age structure for hazardous tasks and specific exemptions for family farms. Do not reason across from the non-agricultural rule in either direction. If the work is on a farm, check the agricultural provisions directly.
No student-learner exemption here
Several hazardous occupations orders carry carve-outs for student-learners in approved vocational programmes and for registered apprentices. Order 7 does not. The only exceptions written into 29 CFR 570.58 concern automatic passenger elevators and riding a freight elevator run by an assigned operator. A vocational programme does not create a route to putting a 17-year-old on a forklift.
What you still owe a legal operator
Reaching 18 satisfies the child labour rule and nothing else. Before anyone operates unsupervised, 1910.178(l) requires formal instruction, practical training and a workplace evaluation. Re-evaluate at least every three years, and retrain sooner after an accident, a near miss, an observation of unsafe operation, a change of truck type, or a change in workplace conditions. Certification belongs to the employer and the truck type β it does not travel with the operator to a new job or a new class of machine.
Costs and what the process involves are covered in the certification cost guide, and the enforcement picture in OSHA forklift enforcement.
Where to verify this
This page is general information, not legal advice, and child labour provisions are amended from time to time. The authoritative text is 29 CFR part 570 for the age rules and 29 CFR 1910.178 for training. Verify anything you intend to rely on with the Department of Labor Wage and Hour Division for the age rules, OSHA for the training rules, and your state labour department, since a state may be stricter and the stricter rule governs.
Common questions
How old do you have to be to operate a forklift?
Eighteen, in any non-agricultural workplace in the United States. The rule comes from the Fair Labor Standards Act, not from OSHA - Hazardous Occupations Order No. 7, at 29 CFR 570.58, declares the operation of power-driven hoisting apparatus particularly hazardous for minors between 16 and 18 years of age, and forklifts are covered as high-lift trucks. There is no waiver for a 17-year-old who is trained, certified, supervised or experienced.
Is the age limit an OSHA rule?
No, and this is the thing most pages get wrong. OSHAβs powered industrial truck standard, 29 CFR 1910.178, governs training, evaluation and certification - it does not set a minimum age. The age floor is a Department of Labor child labour rule under the Fair Labor Standards Act. Two different agencies, two different rules, and you have to satisfy both.
Can a 16 or 17-year-old use a pallet jack?
Often yes, and this is the one real exception. Order 7 covers high-lift trucks - machines that tier loads. It explicitly excludes low-lift trucks and low-lift platform trucks used to move materials without tiering them. So a walk-behind pallet jack that only lifts a load clear of the floor generally falls outside the order, while anything that stacks does not. If the machine raises a load to height, treat it as off limits.
Is agriculture different?
Yes. Agricultural employment runs under a separate set of child labour provisions in 29 CFR part 570, where 16 is the floor for a number of hazardous tasks and family farms have their own exemptions. Do not reason from the non-agricultural rule to a farm, or the reverse. Check the agricultural provisions directly with the Wage and Hour Division.
Does being a student or apprentice change it?
Not for forklifts. Some hazardous occupations orders carry student-learner and apprentice exemptions; Order 7 does not contain one. The only exceptions written into 29 CFR 570.58 concern automatic passenger elevators and riding a freight elevator operated by an assigned operator.
What training does OSHA require once an operator is 18?
Formal instruction, practical training and an evaluation of performance in the workplace, under 29 CFR 1910.178(l), before an operator works unsupervised. Operators must be re-evaluated at least every three years, and retrained sooner after an accident, a near miss, an unsafe-operation observation, a change of truck type or a change in workplace conditions. Certification is per employer and per truck type - it does not travel with the operator.
Can a state set a stricter rule?
Yes. States may impose tighter child labour restrictions than federal law, and where state and federal rules differ the stricter one applies. Check your state labour department as well as the federal provisions.